Villaförsäkring

>>  Spara pengar genom att jämföra din försäkring här..

Villaförsäkring. En hemförsäkring ger ersättning för möbler, kläder och personliga saker som blivit förstörda eller försvunnit vid inbrott eller brand i ditt hem. Men om du bor i villa, radhus, parhus eller kedjehus så är det bra att komplettera hemförsäkringen med en villaförsäkring. Den ger skydd vid fler situationer än vad en hemförsäkring gör, och den är anpassad för dig som bor i hus. Bland annat ger en villaförsäkring också ersättning för skador på själva huset, på tomten och på intill liggande byggnader som garage, förråd, staket, flaggstång eller simbassäng. En villaförsäkring täcker alltså många fler situationer än vad en hemförsäkring gör. Anledningen till att du trots allt måste eller bör ha en hemförsäkring också, är för att villaförsäkringen inte täcker något lösöre. Den ger alltså ingen ersättning för de saker inuti huset som skadas eller försvinner vid brand eller inbrott.

En villaförsäkring består ofta av flera delar. Till exempel ingår ofta en skadedjursförsäkring, då försäkringsbolaget har avtal med Anticimex för att komma och sanera huset om du får in skadedjur. Något annat som ofta ingår är en otursförsäkring eller drulleförsäkring. Den kan du utnyttja om du har råkat förstöra något i ditt hem av misstag. Ett välkänt exempel är när barnen sparkar boll och sparkar den rakt in igenom fönstret. Då kan du få ett nytt fönster genom otursförsäkringen i din villaförsäkring. Många gånger ingår också en ansvarsförsäkring. Den kan ge ersättning ifall du har orsakat en skada eller olycka för någon annan och denna person kräver dig på skadestånd. Ansvarsförsäkringen kan då förhandla med denna person och försöka få ner skadeståndet. Försäkringen betalar ut skadeståndet och eventuella rättegångskostnader. I en villaförsäkring ingår ofta också att försäkringen ger ersättning ifall ditt hus eller tomt blir förstörda genom översvämningar, läckage, oväder, naturkatastrofer, snömassor och så vidare. Vissa villaförsäkringar omfattar även en försäkring som ger ersättning för om hushållsmaskiner eller installationer för vatten, värme, avlopp, elektricitet och ventilation går sönder. Även om alla dessa delar av försäkringen inte ingår hos just ditt försäkringsbolag så brukar det finnas tilläggsförsäkringar som du kan teckna.

Det som påverkar premien på villaförsäkringen är hur huset och tomten ser ut, antal rum, boyta, tomten storlek, när huset är byggt, i vilken del av Sverige huset ligger, hur mycket huset är värt, om det finns larmutrustning och liknande. Förhoppningsvis behöver du aldrig utnyttja försäkringen, men om du trots allt behöver det så är det viktigt att den ger ersättning för allt som du har i och runtomkring huset. Viktigt är också att det går snabbt och smidigt att få ersättning. Det är därför viktigt att du jämför de olika försäkringsbolagen noga, för att få den bästa och mest förmånliga villaförsäkringen för ditt hem.