Reseförsäkring

>>  Spara pengar genom att jämföra din försäkring här..

Reseförsäkring. Om du blir sjuk på din semesterresa så kan det bli väldigt dyrt om du inte har tecknat en reseförsäkring innan avresan. I din hemförsäkring brukar det vanligtvis ingå ett reseskydd för 45 dagar. Men det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder detta. Ibland har försäkringsbolaget dessutom villkor som inte alltid är förmånliga när det gäller resor. Dessutom kanske du hade tänkt vara borta längre än 45 dagar. Därför måste du alltid se över ifall du behöver teckna en reseförsäkring som komplement, även om du har ett skydd via hemförsäkringen. En reseförsäkring måste alltid tecknas innan avresa, det går inte att teckna dig för en reseförsäkring när du väl har rest iväg hemifrån.

Sverige har avtal om sjukvård med vissa länder. Bland annat så har du rätt till akut sjukvård i EU-länderna, eftersom Sverige tillhör EU. Dock krävs det att du har med dig en blankett som Försäkringskassan tillhandahåller. Denna blankett, E111, måste du ha skaffat innan resan. Även andra länder har avtal med Sverige, som Australien. Men för att vara på den säkra sidan så bör du kolla upp med Försäkringskassan vad som gäller för just det land du hade tänkt resa till. Även om du har rätt till sjukhusvård i det land du är på resa i så kanske det krävs hemtransport, vilket inte försäkringen täcker. Om du har blivit sjuk, råkat ut för en olycka, blivit våldtagen eller misshandlad kanske du vill åka hem och det kan bli väldigt dyrt, framförallt om det krävs ambulansflyg. Att åka ambulansflyg från Asien till Sverige kan nämligen kosta en miljon kronor! Intensivvård i USA kan kosta upp emot 40 000 kronor per dag! Om du då inte har tecknat en reseförsäkring som ersätter detta så kan det lätt bli kris.

En reseförsäkring är förstås inte enbart bra att ha om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka under resan eller vistelsen i besökslandet. Reseförsäkringar brukar nämligen också ge ersättning för en hel rad andra saker. Till exempel så kan du ha rätt till ersättning om ditt bagage kommer bort eller blir skadat eller försenat. Ifall ditt bagage har kommit bort eller skadats så kan du ha rätt till att hyra viss utrustning. Exempelvis kanske du åker på en golfresa och din golfbag försvinner – då kan försäkringen täcka uthyrning av nya golfklubbor. Du kan också ha rätt till ersättning ifall flygplanet är försenat eller om det blir andra slags förseningar. Om du råkar orsaka någon typ av skada så är det en risk att du blir skadeståndsskyldig. En bra reseförsäkring omfattar även någon slags ansvarsförsäkring för sådana fall. Vissa försäkringar har även andra bra förmåner. Till exempel kan de ge ersättning för outnyttjade semesterdagar ifall du har legat på sjukhus under semestern, eller en ny resa ifall du bara kunde nyttja mindre än halva resan på grund av sjukdom. De flesta reseförsäkringar innehåller även en avbeställningsförsäkring. Det betyder att om du blir sjuk innan avresan så du inte kan åka, så betalas kostnaden för resan tillbaka till dig.