Hemförsäkring

>>  Spara pengar genom att jämföra din försäkring här..

Hemförsäkring. En hemförsäkring kan ge dig ersättning för till exempel brand och inbrott i ditt hem. Det är inget lagligt krav på att ha en hemförsäkring, men det är väldigt bra att ha en. Om något händer så får man då i alla fall ersättning från sitt försäkringsbolag, vilket kan vara en liten tröst om det värsta inträffar. En hemförsäkring består i själva verket av många delar. Exakt vad som ingår i hemförsäkringen varierar mellan olika försäkringsbolag. Dels ger hemförsäkringen ett skydd för ditt hem och din egendom. Men dels ger hemförsäkringen också ett skydd för dig, eftersom det brukar ingå rättskydd, ansvarsskydd och överfallsskydd i hemförsäkringen.

I hemförsäkringen brukar det för det mesta ingå dessa försäkringar: egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring, överfallsförsäkring, rättsskyddsförsäkring, reseförsäkring och hemförsäkring. Egendomsförsäkringen ger ersättning för skador på din egendom, det vill säga dina egna, privata ägodelar, som möbler, husgeråd, kläder, hemelektronik. Hemförsäkringen ersätter förstås skador på hemmet. Hur omfattande hemförsäkringen är beror på vad som är försäkrat, om det är en villa, fritidshus, hyreslägenhet eller bostadsrättslägenhet. Ansvarsförsäkringen täcker rättskostnader och skadeståndskostnader ifall du råkar illa ut och hamnar i någon slags tvist. Ansvarsförsäkringen är den försäkring som du ansöker om ersättning från ifall du har råkat skada någon annan eller någon annan persons egendom. Om du råkar ut för ett överfall, till exempel misshandel, så kan du ha rätt till ersättning ur överfallsförsäkringen. Den försäkringen täcker bland annat läkarkostnader, rehabilitering, ersättning för förlorad arbetsinkomst, förstörda kläder och glasögon, samt ger ut en engångssumma om du får bestående skador. I hemförsäkringen brukar också en reseförsäkring ingå. Den brukar gälla för resor upp till 45 dagar långa. Om du tänkt sig en längre vistelse så bör du välja en tilläggsförsäkring som komplement.

Förutom alla dessa försäkringar som redan ingår i hemförsäkringen så brukar det finnas olika slags tilläggsförsäkringar att teckna dessutom. Till exempel så är en drulleförsäkring eller allriskförsäkring något som kan vara bra att ha. En sådan försäkring ger ersättning om du råkar förstöra något, till exempel tappa platt-teven i golvet när du flyttar. Denna försäkring brukar också täcka om dina husdjur orsakar någon skada. Det är ingen större skillnad på villaförsäkringar jämfört med hemförsäkringar för bostadsrätt eller hyresrätt. Villaförsäkringar och fritidshusförsäkringar brukar även ersätta skador på tomt och byggnad. De omfattar alltså mer än vad en lägenhetsförsäkring täcker. Rättsskyddet i dessa försäkringar kan ge ersättning exempelvis vid tvister mellan grannar.

Precis som vid tecknandet av alla slags försäkringar så är det viktigt att jämföra offerter från flera olika försäkringsbolag. Det är viktigt att kontrollera vad som egentligen ingår i försäkringen, så du inte står utan skydd den dagen det verkligen händer något. Ofta får du ett lägre pris om du samlar alla dina försäkringar i samma bolag. Dessutom brukar det finnas vissa åtgärder du kan göra för att få ner kostnaden för försäkringar. Exempelvis om du skaffar larm, brandsläckare eller på något annat sätt förbättrar säkerheten hemma så kan detta löna sig med en billigare försäkring sedan. På Internet finns flera hemsidor som jämför olika försäkringsbolag och försäkringar.